Skolioze

Skolioza je bolest rasta kičme koja dovodi do njene zakrivljenosti. Zdrava kičma, gledajući sprijeda jeste ravna, tj. ima oblik slova „I“, dok skoliotična kičma ima oblik slova „S“ ili „C“. Prema dobu nastanka, izgledu krivine i toku njihovog razvoja postoji nekoliko oblika skolioze.

 

 - Prirođena (kongenitalna) skolioza je prisutna od rođenja i nastaje zbog nepravilnog embrionalnog razvoja jednog ili više pršljenova. Ovaj oblik skolioze često je praćen drugim prirođenim anomalijama, dok brzina pogoršanja zakrivljenosti varira.

 

- Novorođenačka (infantilna) skolioza se javlja do treće godine života, uglavnom kod dječaka. Cijela kičma je u obliku slova „C“ i uglavnom ove krivine se spontano ispravljaju.

 

- Juvenile skolioze nastaje od 3-10 godine, veoma su slične adolescentnim skoliozama, samo su utoliko teže što je završetak rasta dalji, a samim time i stepen konačne zakrivljenosti.

 

Adolescentne skolioze predstavljaju najčešći oblik skolioze (gotovo 80% svih skolioza) i javljaju se pred pubertetom i tokom puberteta, tj. iza 10. godine. Uglavnom nastaju kod djevojčica. Razlozi zbog kojih nastaje su nepoznati, dok sigurno je to da postoji određena genetska predispozicija, te da nošenje torbi, ishrana, (ne)bavljenje sportom ili vježbama ili loše držanje ne utiče na njezin nastanak.

 

Skolioze kod odraslih ljudi su veoma rijetke i uglavnom su to neliječene skolioze iz djetinjstva, ili nove skolioze nastale zbog degenerativnog propadanja slabinske (lumbalne) kičme.

 

Skolioza je bolest rasta koja ne stvara bol, ali za sobom ostavlja deformitet kičme. Zbog toga je neophodno od 8-9 godine, pa sve do završetka rasta (oko 14. godine) svakih 6-12 mjeseci vršiti sistematske preglede leđa djece, kako bi se na vrijeme uočio eventualni deformitet.

 

Veoma je važan kvalitetan pregled stručne osobe koja može uočiti deformitet u početnom stadiju. Pregled se sastoji u analizi simetričnosti ramena, balansiranosti ili nagetosti trupa, horizontalnosti zdjelice, obliku grudnog koša, mjerenju dužine nogu, testu „preklona“ gdje pacijent svučen do strukan pogne se naprijed, tako da se ruke i glava spuste maksimalno prema podu dok doktor posmatra izgled leđa straga i sa strane.

 

Osim toga, stručna osoba može prepoznati faktore koji su vezani za pogoršanje zakrivljenosti, odrediti vrstu skolioze i eventualna druga stanja koja sliče skoliozi. Svaki tip skolioze ima različitu prognozu i vrstu terapije

 

 

Ukoliko se na pregledu uoči postojanje deformiteta, tada je potrebno učiniti RTG slikanje kičme u stojećem položaju. Treba imati na umu da kvalitetan pregled smanjuje broj RTG snimanja i time stepen zračenja pacijenta. Na RTG snimku se određuje oblik, lokacija i stepen zakrivljenosti, vrsta skolioze ili drugog deformiteta, te Risserov znak (vrijeme preostalog koštanog rasta).

 

Skolioze su uglavnom locirane na grudnom segmentu kičme izbočene prema desno. Stepen zakrivljenosti (Cobb ugao) se određuje na osnovu ugla kojeg formiraju linija nagetosti gornjeg i donjeg najzakrivljenijeg pršljena.

 

Da bi se postavila dijagnoza skolioze Cobb ugao mora biti veći od 10°. U trenutku prvog pregleda nije moguće znati da li će se ta krivina pogoršavati. Zbog toga je potrebno ponoviti pregled za 4-6 mjeseci kada će se ponoviti RTG snimanje.

 

Najčešći vid tretmana skolioze jeste praćenje do završetka rasta (2 godine nakon dobivanja menstruacije kod djevojčica ili pojave izražene stidne dlakavosti kod dječaka; Risser ≥4). Kada Cobb ugao postane veći od 20-25°, a dijete još nije okončalo svoj rast tada se ordinira korzet (ortoza) sve do završetka rasta.

 

Cilj liječenja ortozom jeste spriječiti dalje krivljenje i time izbjeći operaciju. Koristi se za liječenje idiopatskih skolioza sa Cobb uglom 25°-40° i dokazanom progresijom (povećanje Cobb-ovog ugla za više od 5° u odnosu na prethodni nalaz) kod djece koja nisu završila rast.

 

 

 

Da bi ortoza imala efekta mora se nositi stalno. Skida se samo dva puta dnevno po 20 minuta radi razgibavanja trupa ili kupanja, pred završetak rasta mogu se nositi 12-16h dnevno. Da bi dijete prihvatilo pravilno nošenje ortoze, potrebno je da je ortoza kvalitetno izrađena, te da nije veća nego što je to neophodno. Nadalje, osoba koja prati pacijenta mora biti stručna i znati odabrati pravu ortozu, te odrediti minimalno vrijeme njezinog nošenja.

 

Operativni treman skolioza rezervisan je za teže slučajeve kada stepen zakrivljenja prelazi 40°-50°.

 

 Firma „Ortosar“ raspolaže vrhunskim timom koji se sastoji od ljekara subspecijaliste vertebrologa i ortotičara koji izrađuju najmodernije modele ortoza koje pacijenti najlakše podnose.

 

Kifoza

 

Kifozapredstavlja povećanu nagetost kičme prema naprijed. Gledajući sa strane, zdrava kičma u svom grudnom segmentu savijena je prema naprijed za 20-40°, a u slabinskom segmentu savijena je nazad za 40-60°, te izgleda poput izduženog slova „S“.

 

Ukoliko je ova zakrivljenost grudne kičme veća od 40° govorimo o kifozi. Tada je izgled kičme u profilu izgleda kao „?“.

 

Najčešći oblik je Schoermanova kifoza, a uzrokovana je poremečajem rasta pokrovnih ploha pršljenova sa posljedičnim klinastim oblikom trupova, obično se javlja iza 14. godine, sporo progredira, češće su zahvaćeni dječaci, praćena je manjem stepnom skolioze, bolnost je odsutna do minimalna.

 

 

Liječenje kifoze se vrši po istim principima kao i liječenje skolioze. Ortoza se nosi prije završetka rasta kada je ugao zakrivljenosti 40-60°, dok iznad toga se preporučuje operativna korekcija.

 

 TLSO ortoza Opis:

 

Za tehnike izrade kod TLSO ortoza za skoliozu i kifozu koriste se termoplastični materijali polethilen ili poliprophilen. Radi se timski i uz obavezno prisustvo ljekara-ortopeda koji aktivno učestvuje kod uzimanja otiska.

 

Termoplastični materijali mogu biti korišteni po debljinama od 4-6 mm. Moguća izrada sa posebnim dezenima.

 

Rade se sa pristupom od jedne do četiri uporišne pelote ovisno o stepenu zakrivljenosti i stepenu rotacije.

 

Napomena: Kod navedene problematike veoma bitno da pacijent posjeduje odgovarajuću dokumentaciju RTG snimke sa utvrđenim stepenom krivine.

 

Katalozi


Korisne Informacije


Galerija

Direkcija Sarajevo

Zmaja od Bosne 37
71000 Sarajevo
Tel:  +387 33 71 50 50
Fax: +387 33 71 50 51
E-mail:  info@ortosar.ba